Strefa Drób

Karzełek polski – rodzima rasa kur karłowatych

Agnieszka Wojdat, Marcin Różewicz

 

Obecną różnorodność ras kur zawdzięczamy wielu pokoleniom ludzi oraz różnym celom jakie przyświecały hodowli tego gatunku. W Polsce chów drobiu stanowił zawsze ważny element samozaopatrzenia. Popularne było utrzymywanie nawet niewielkich stadek kur na ogródkach działkowych, czy podmiejskich działkach. Obecnie, ze względu na powszechną dostępność jaj oraz mięsa w sklepach spożywczych chów drobiu nie jest tak popularny. Jednak wciąż istnieje grupa pasjonatów, którzy poza aspektem użytkowym, postrzegają kury, jako ptaki towarzyszące. W ten trend wpisuje się chów i hodowla rodzimej rasy kur karłowatych, określanej jako karzełek polski. Jest to rasa od dawna spotykana na wiejskich podwórkach, która cechowała się samowystarczalnością w zdobywaniu pokarmu, odpornością na choroby, a także żywym temperamentem.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.