Strefa Drób

Możliwości wykorzystania nasion roślin bobowatych w żywieniu kur nieśnych

¹ Katarzyna Perz, ¹,² Marcin Hejdysz, ² Zuzanna Wiśniewska, ² Sebastian Kaczmarek, ²† Andrzej Rutkowski
¹ Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców 
² Katedra Żywienia Zwierząt  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Rośliny bobowate oraz możliwość ich wykorzystania w żywieniu zwierząt gospodarskich stanowią od lat przedmiot zainteresowań naukowców na całym świecie. Wcześniej prowadzone badania doprowadziły do ograniczenia wykorzystania nasion strączkowych w żywieniu zwierząt. Starsze odmiany bobowatych cechowały się bowiem wysoką koncentracją substancji antyżywieniowych, które wywierały negatywny wpływ na zwierzęta. Jednakże, intensywna praca hodowlana pozwoliła na wyhodowanie odmian roślin strączkowych o znacznie zredukowanej ilości tychże szkodliwych substancji, a badanie nowych odmian stało się ponownie przedmiotem zainteresowań badaczy.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.