Strefa Drób

Dlaczego gęsi jadano jesienią i zimą?

Teresa Majewska

 

„Na św. Marcina śnieżek prószyć zaczyna”

Kiedyś ludzie, żyli w rytmie natury i odżywiali się produktami dostępnymi w poszczególnych porach roku. Nie mieli kalendarzy ani zegarków. Ich działalność w nadchodzących porach roku wyznaczały święta kościelne, i przysłowia związane z dniami imienia świętych np. „Na św. Grzegorza, idzie zima do morza”, „Św. Józef trawkę sieje”, „Zimna Zośka”, itp. Dzwony kościelne, bijące na „Anioł Pański” oznajmiały im południe i porę obiadową…

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.