Strefa Drób

Niezakaźne choroby drobiu wodnego

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Słowo „choroba” w odniesieniu do drobiu, dla większości pozostaje tożsame z czynnikami zakaźnymi odpowiedzialnymi za rozwój infekcji wirusowych, bakteryjnych lub grzybiczych. I rzeczywiście, większość chorób dotykających obecnie fermy drobiarskie jest rezultatem działania czynników zakaźnych. Pomimo tego, warto wiedzieć, że do rozwoju choroby w stadzie może dochodzić także z powodu błędów żywieniowych, niewłaściwego zarządzania stadem, niekorzystnych warunków utrzymywania ptactwa lub też chociażby z powodu genetycznych deficytów dotykających pisklęta.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.