Strefa Drób

Zatrucia kokcydiostatykami jonoforowymi u drobiu

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Kokcydiostatyki dodawane są profilaktycznie do pasz dla drobiu w celu hamowania namnażania się pierwotniaków rodzaju Eimeria sp. odpowiedzialnych za rozwój groźnej dla drobiu choroby pasożytniczej. Jest wiele substancji o uznanych właściwościach kokcydiostatycznych. Substancje te dzieli się i przyporządkowuje do różnych grup zależnie chociażby od ich budowy chemicznej lub pochodzenia. Często stosowanym podziałem kokcydiostatyków jest ich różnicowanie na kokcydiostatyki pochodzenia naturalnego (substancje będące produktami fermentacji organizmów rodzaju Streptomyces sp. i Actinomadura spp.) oraz kokcydiostatyki syntetyczne. Obecnie dopuszczonych do stosowania w charakterze kokcydiostatyków zostało około 30 substancji, jednak nie każda z nich może być stosowana u wszystkich gatunków zwierząt. Warto wspomnieć, że spośród tych 30 zarejestrowanych w UE substancji, tylko 9 znalazło zastosowanie dla indyków. Powszechność stosowania kokcydiostatyków w paszach m.in. dla drobiu nie sprawia, że odstępuje się od ich szczegółowego badania przed umieszczeniem ich na rynku pasz.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.