Strefa Drób

Postępowanie z ptakami w okresie okołoubojowym

Sebastian Wlaźlak, Kamil Kądziołka; Katedra Hodowli Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy, AVIUM – Koło Naukowe WHIBZ UTP

 

Prawidłowe postępowanie z ptakami w okresie okołoubojowym jest jednym z elementów zachowania wysokiego dobrostanu utrzymywanych zwierząt, a także wpływa na jakość produktu końcowego jakim jest mięso drobiowe. Ograniczenie wpływu negatywnych czynników związanych z przeprowadzanymi czynnościami przedubojowymi może zmniejszyć straty ekonomiczne producenta. Dobre praktyki mogą być elementem optymalizującym działania w aspekcie zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego mięsa drobiowego. Do przedubojowych czynności związanych z produkcją żywca drobiowego zaliczamy: głodówkę, załadunek do pojemników transportowych, transport do ubojni oraz rozładunek na linię uboju. Głównym zadaniem głodówki przedubojowej jest usunięcie niestrawionych resztek paszy z przewodu pokarmowego ptaków. Prawidłowy czas głodzenia kurcząt rzeźnych powinien wynosić od 8. do 10. godzin. Intensywność opróżniania przewodu pokarmowego zależy od ilości spożytej wody i paszy oraz z jej rozdrobnienia. Obecnie stosowane mieszanki paszowe w żywieniu drobiu zawierają łatwo przyswajalne składniki, a także szybko przechodzą przez przewód pokarmowy ptaków.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.