Strefa Drób

Polska kaczka rośnie w siłę!

Katarzyna Gawrońska, Katarzyna Markowska; Dom Wydawniczy Pro Agricola

 

Największymi producentami mięsa kaczego w Europie są kolejno Francja, Węgry i Polska. Niekwestionowanym liderem jest Francja, która w 2020 r. wyprodukowała 171 tys. ton tego gatunku mięsa. Było to jednak mniej o 33 tys. ton niż w roku 2018. Rok 2019 i 2020 wiązał się ze spadkami produkcji kaczek u wszystkich większych europejskich producentów. Jedynym krajem, który w 2019 roku zwiększył odchów kaczek była Polska. Wzrost produkcji w naszym kraju między rokiem 2018 a 2019 był ogromny i wyniósł 18,8%. Wiązało się to także z rekordowym eksportem mięsa kaczego, który wyniósł 23 437 ton. Było to więcej o 14,6% niż w 2018 roku. Spadek eksportu. Pierwsze miesiące 2020 roku przyniosły załamanie wielu rynków eksportowych. Już w marcu nastąpiło gwałtowne tąpnięcie w eksporcie mięsa kaczego. W poszczególnych miesiącach roku spadki sięgały kilkudziesięciu procent w porównaniu do wysyłek miesięcznych w roku 2019. Poza gigantycznymi spadkami ilości lokowanego na rynkach zagranicznych mięsa kaczego, przedsiębiorstwa ucierpiały na drastycznym spadku przychodów ze sprzedaży eksportowej próbując realizować kontrakty i wypychać towar „za wszelką cenę”. Spadki zanotowano nie tylko w ilości, ale także wartości pieniężnej eksportu mięsa kaczego. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.