Strefa Drób

Wydajność rzeźna drobiu wodnego – cz. 1. Gęsi

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Bioróżnorodność gęsi i kaczek pod względem wydajności i wartości rzeźnej, składu chemicznego i budowy mięśni piersiowych oraz nóg, a także różne reakcje tych ptaków na czynniki środowiskowe i żywienie, związane z systemami odchowu, pozwalają na wytworzenie bezpiecznej żywności w zależności od zapotrzebowania i gustów klientów. Im większa bioróżnorodność stad drobiu wodnego, tym możliwości produkcji bezpiecznej żywności są większe.  Młode ptaki przeznaczone do tuczu muszą charakteryzować się następującymi cechami: szybkim tempem wzrostu, dobrym wykorzystaniem paszy, szybkim opierzaniem, wysoką wydajnością rzeźną i dobrą jakością mięsa.  Aby w pełni wykorzystać duży potencjał mieszańców międzyrasowych lub międzyrodowych wykorzystywanych do tuczu, należy stworzyć im optymalne warunki środowiskowe, a przede wszystkim prawidłowe żywienie.  W Polsce posiadamy pięć rodów hodowlanych, dwa stada rezerwowe i 13 stad zachowawczych kaczek oraz dwa rody hodowlane, dwa stada rezerwowe i 14 stad zachowawczych gęsi.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 1/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.