Strefa Drób

Skorupy jaj – funkcje, tworzenie, jakość, wady…

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

W ciągu ostatnich 50–60 lat towarowa nioska została przekształcona z sezonowej w wysoce produktywną nowoczesną hybrydę. Wiąże się to ze zmianą z ptaków charakteryzujących się dwoma lub trzema okresami lęgowymi w roku, na nioski o zdolności do wyprodukowania 500 i więcej jaj w 2-letnim cyklu życiowym. W tym czasie nastąpiło znaczne skrócenie cyklu ahemeralnego ptaków z 26-27 godz. do prawie 24. Skróciło to czas potrzebny do uformowania jaja, głównie z powodu skrócenia fazy kształtowania skorupki. Oznacza to, że obecnie należy zwrócić większą uwagę na nioski, aby zapewnić spełnienie wymagań związanych z tworzeniem skorupki.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.