Strefa Drób

Stres cieplny a uszkodzenia jelit

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz

 

Stres cieplny można definiować jako reakcję organizmu ptaka na działanie zbyt wysokich temperatur. Prowadzi on do szeregu powikłań, utraty zdrowia, hipotermii a nawet śmierci. Przeciwdziałanie skutkom występowania stresu cieplnego w stadzie jest kluczowe z punktu widzenia opłacalności hodowli. Stres cieplny jest nierozerwalnie związany z wysoką temperaturą. Może do niego dojść w sytuacji, kiedy w budynku inwentarskim znajduje się zbyt duża obsada ptaków, budynek jest źle skonstruowany lub posiada wadliwą, ewentualnie niewystarczającą wentylację, która skutkuje m.in. zbyt wysoką wilgotnością względną, która w optymalnych warunkach powinna wynosić od 60-70%. Przekroczenie wilgotności względnej ponad wskazane 70% może w upalne dni skutkować trudnościami w oddawaniu ciepła. Dlatego tak istotne jest aby te dwa parametry mikroklimatu (temperatura i wilgotność) były ze sobą odpowiednio skorelowane. Jeszcze jednym niezwykle ważnym elementem jest ruch (prędkość) powietrza. Zaleca się aby wynosił on około 1m/s w okresie lata. Taki przepływ powietrza gwarantuje sprawną jego wymianę i zapobiega zbytniemu zapyleniu. Najczęściej do wystąpienia stresu cieplnego dochodzi w upalne i bezwietrzne dni. Sytuacja, w której występuje stres cieplny, ma miejsce wówczas, kiedy przekroczona zostaje temperatura optymalna, czyli taka, która w przypadku jej przekroczenia uniemożliwia ptakom regulowanie temperatury wewnętrznej, która wzrasta wraz ze wzrostem temperatury otoczenia.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy