Strefa Drób

Łagodzenie stresu termicznego

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Wysokoprzemysłowa hodowla daje możliwość kontrolowania warunków chowu, tak aby zachować założenia dobrostanu oraz korzystną produkcyjność zwierząt. Zmiany w produkcji drobiarskiej związane z presją selekcyjną, stosowaniem leków nowej generacji oraz żywieniem mogą wpływać na powstanie stresu u ptaków. Połączenie tych aspektów z występowaniem niekorzystnie wysokiej temperatury może wywołać stres cieplny. Stres cieplny stanowi istotny problem w produkcji drobiarskiej. Nadmierny wzrost temperatury może być przyczyną wystąpienia hipertermii. Konsekwencją tego stanu może być obniżenie produkcyjności, ale również podwyższona śmiertelność. Istotnym czynnikiem jest wiek ptaków oraz czas jaki przebywają w niekorzystnie ciepłych warunkach. Ponadto ważnym aspektem jest wilgotność powietrza oraz wahania temperatur. Fizjologiczne skutki stresu cieplnegoStres cieplny jest odpowiedzią jaką kreuje organizm przebywający w niesprzyjających warunkach środowiskowych. Gdy temperatura powietrza mieści się w przedziale 28-35°C w organizmie ptaka zaburzona zostaje homeostaza. Sposobami na obniżenie temperatury są procesy: radiacji, kondukcji lub konwekcji. W tak niekorzystnym środowisku bardzo często można zaobserwować ptaki z rozpostartymi skrzydłami, które pozwalają na zwiększenie powierzchni parowania oraz przepływ krwi obwodowej. Gdy temperatura nadal jest wysoka, u ptaków może wyzwalać zwiększoną liczbę oddechów oraz utratę wody z organizmu.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy