Strefa Drób

Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Kwasy tłuszczowe zostały zidentyfikowane jako kwasy tłuszczowe długołańcuchowe, średniołańcuchowe oraz krótkołańcuchowe. Ich kwalifikacja zależna jest od liczby atomów węgla w łańcuchu. Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (ang. Medium Chain Fatty Acids – MCFA) zawierają od 6 do 12 atomów węgla (kwas kapronowy C6, kaprylowy C8, kaprynowy C10 i laurynowy C12 – parzysta liczba atomów węgla, kwas enantowy C7 i kwas pelargonowy C9 – nieparzysta liczba atomów węgla). Kwas pelargonowy występuje w pelargoniach pod postacią estrów o charakterystycznym zapachu). Źródło energii dla organizmuKwasy tłuszczowe średniołańcuchowe w diecie zarówno ludzi, jak i zwierząt są szybko dostępnym źródłem energii dla organizmu [w skrócie: trójgliceryd średniołańcuchowy ulega w organizmie szybszej hydrolizie, bez udziału lipazy trzustkowej (ważne w diecie ludzi z zaburzeniami metabolicznymi oraz dzieci i młodych zwierząt z zaburzeniem procesów wydzielniczych, wynikających z niewłaściwego funkcjonowania gruczołów trawiennych). W wyniku hydrolizy, kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe są absorbowane z jelita w postaci niezestryfikowanej, do układu krwionośnego, część prawdopodobnie trafia do wątroby (chylomiokrony), gdzie zachodzi β-oksydacja, a uzyskana energia zostaje wykorzystana przez organizm do innych celów (m.in. synteza białka, itp.).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy