Strefa Drób

Wartość odżywcza mięsaróżnych gatunków drobiu

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Na przestrzeni ostatnich lat zauważa się wyraźny wzrost produkcji mięsa drobiowego na świecie. Jest to spowodowane niższymi kosztami hodowli oraz przetwórstwa, a także wyższą świadomością żywieniową konsumentów. Do mięsa drobiowego zalicza się: kurczaki, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, przepiórki, gołębie, strusie oraz ptaki łowne np. kuropatwy. Spośród wymienionych wyżej gatunków największą popularnością cieszy się mięso kurczaków, wybierane najczęściej w każdym rejonie świata. Prawdopodobnie jest to związane z jego niższą ceną w porównaniu z innymi rodzajami mięs, jak również łatwością i szybkością przyrządzania, a także ze smakiem, teksturą i niższą zawartością tłuszczu. Mięso drobiowe jest ważnym źródłem składników odżywczych i energii, w tym pełnowartościowego białka, długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Wartość odżywcza mięsa drobiowego zróżnicowana jest w zależności od gatunku, rodzaju mięśnia oraz płci.  Ze względu na swoje wartości odżywcze, mięso drobiowe stosowane jest w diecie dzieci i niemowląt, sportowców oraz osób starszych i odchudzających się. Warto przy tym zwrócić uwagę na wysokie walory smakowe drobiu. Mięso z kurczaka jest kruche i delikatne, dlatego przepadają za nim małe dzieci. Mięso z indyka bogate jest w tryptofan, czyli składnik, który odpowiedzialny jest za produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Nie tylko poprawia nastrój, redukuje stres, ale także pomaga zwalczać problemy z zasypianiem. Gęsina ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6 rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Kaczki mięso jest ciemne, kruche, ale niestety ciężkostrawne. Gołąb,  doskonałe mięso dla dzieci, zwłaszcza z alergią. Zawiera też najwięcej żelaza i witaminy B₁. Mięso strusia łączy w sobie kolor i smak mięsa wołowego z delikatnością drobiu.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy