Strefa Drób

Strategie żywienia drobiu, a zrównoważony chów

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Aktualne wyzwania stojące przed hodowcami zwierząt są istotnie powiązane, z koniecznością realizacji chowu uwzględniającego zasady zrównoważonego rozwoju. Nowoczesny model oparty na trzech podstawowych filarach: społecznym, ekologicznym i ekonomicznym stanowi ogromne wyzwanie dla hodowców. Niewątpliwie wzrastająca świadomość społeczeństwa w zakresie ochrony środowiska oraz racjonalnego wykorzystywania jego zasobów wzmaga rozwój sektorów zrównoważonego rozwoju. W trend ten doskonale wpisuje się chów ekstensywny. Aktualne wyzwania stojące przed hodowcami drobiu wynikają z konieczności wdrożenia szeroko pojętych zasad zrównoważonego rozwoju. Głównym celem owego rozwoju jest stworzenie wzrostu gospodarczego zapewniającego społeczeństwu dobrobyt, zachowując jednocześnie zasoby i walory środowiska naturalnego. Dążenie do tego celu ma wpłynąć na poprawę jakości życia dla współczesnych oraz przyszłych pokoleń. Będzie to możliwe dzięki racjonalnemu kształtowaniu proporcji pomiędzy poszczególnymi rodzajami kapitału: ekonomicznego, ludzkiego i przyrodniczego. Istotnym działaniem jest zachowanie równowagi pomiędzy ekonomią, a ochroną środowiska, tak aby w najwyższym stopniu umożliwić regenerację zasobów dla społeczeństwa niezbędnych. Ponadto co równie istotne zrównoważony rozwój dąży do ograniczenia dewastacji oraz degeneracji środowiska. Koncepcje te, pomimo swej bezsprzecznej słuszności, stanowią wyzwanie dla wielu producentów, zwłaszcza tych realizujących produkcję zwierzęcą w trybie chowu intensywnego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy