Strefa Drób

Mikrobiota jelitowa – jakie ma znaczenie dla wydajności kurcząt?

Sara Dzik

 

Mikrobiota jelitowa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia ludzi, ale i zwierząt, w tym również drobiu. Jak podają Malinowska i in. (2017) termin ten dotyczy nie tylko mikroorganizmów komensalnych, symbiotycznych, ale także chorobotwórczych (głównie bakterie, grzyby, wirusy). Proces ich nabywania w trakcie wzrostu ptaków ma silny wpływ na rozwój nabłonka jelitowego oraz modulację funkcji fizjologicznych wymaganych do utrzymania homeostazy organizmu. Funkcje te są niezbędne do optymalizacji efektywności wykorzystania energii przez ptaki (Kers i in. 2018, Diaz Carrasco i in. 2019). U drobiu mikrobiota jelitowa odgrywa integralną rolę w utrzymaniu ich zdrowia poprzez modulowanie kilku funkcji fizjologicznych, w tym odżywiania, metabolizmu i odporności. Zwłaszcza proces trawienia jest ściśle związany ze składem mikrobioty jelitowej: wchłanianie składników odżywczych, strawność paszy, pobieranie energii, a tym samym produktywność (Stanley i in. 2013, Mancabelli i in. 2016; Diaz Carrasco i in. 2019). W zależności od odcinka przewodu pokarmowego, różne mikroorganizmy mogą go wyścielać (Yan in. 2017). Mikrobiota jelitowa kurcząt obejmuje setki gatunków drobnoustrojów. Jednak jak podają Oakley i in. (2014), Clavijo i Florez (2018) oraz Gilewski i Wężyk (2020) dominującymi bakteriami są: Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria i Actinobacteria (promieniowce). W intensywnej produkcji drobiarskiej przestrzega się restrykcyjnych praktyk higienicznych. Dzięki temu możliwe jest ograniczenie mikroflory patogennej w środowisku bytowania kurcząt.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 9/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.