Strefa Drób

Skażenia tuszek kurcząt rzeźnych bakteriami Salmonella i Campylobacter

Sebastian Wlaźlak; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy, AVIUM – Koło Naukowe WHiBZ UTP

 

Możliwość wystąpienia patogennych mikroorganizmów na tuszkach kurcząt rzeźnych może stanowić jedno z zagrożeń dla zrównoważonej produkcji wysokiej jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najbardziej niebezpiecznych są bakterie z rodzaju Salmonella oraz Campylobacter, dla których warunki na powierzchni mięsa dają możliwości do szybkiego namnażania się. Jednocześnie przyczyniając się do wystąpienia określonych chorób u ludzi, stanowią duży problem dla zdrowia publicznego.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.