Strefa Drób

Sorgo w żywieniu drobiu

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Sorgo to roślina zbożowa wywodząca się z terenów północno- wschodniej Afryki. Należy do rodziny wiechlinowatych, jest rośliną jednoroczną, dnia krótkiego, o cyklu fotosyntezy typu C4. W krajach tropikalnych uprawiana jest na ziarno i zielonkę. Ocieplenie klimatu oraz coraz częściej pojawiające się okresy suszy powodują, że zainteresowanie uprawą tego zboża rośnie również w Polsce. Wydaje się, że uprawa sorga będzie miała zastosowanie wszędzie tam, gdzie ze względu na wysokie temperatury i niedobór wody, uprawa kukurydzy i pszenicy będzie mniej efektywna.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.