Strefa Drób

Czy aby na pewno probiotyki są konieczne w produkcji drobiarskiej?

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Probiotyki to korzystne szczepy bakterii, które włącza się do programów żywieniowych drobiu w celu zasiedlenia jelit dobroczynnymi mikroorganizmami, co ogranicza lub hamuje kolonizację przez drobnoustroje patogenne i w ten sposób pozwala zmodyfikować skład mikroflory przewodu pokarmowego. Ze względu na zakaz stosowania antybiotyków w rutynowych praktykach hodowlanych, poszukuje się substancji służących zapobieganiu chorobom i ograniczeniu strat przez nie powodowanych. Uważa się, że taki potencjał mogą mieć probiotyki.  Aby odpowiedzieć na pytanie, czy stosowanie probiotyków jest konieczne w produkcji drobiarskiej, należy przedstawić sposób ich działania i potencjalne korzyści z ich wykorzystania. Mechanizmy oddziaływania probiotyków na patogenyJednym ze sposobów działania probiotyków jest blokowanie receptorów komórkowych na powierzchni komórek nabłonka jelita, co powoduje mechaniczne zablokowanie dostępu bakteriom patogennym. Ten mechanizm nosi nazwę konkurencyjnego wykluczania i może wynikać również ze zużycia dostępnych składników pokarmowych przez pożyteczne bakterie i tym samym ograniczenia zasobów dla patogenów. Innym sposobem, dzięki któremu rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych jest uniemożliwiony, jest zdolność dobroczynnych mikroorganizmów do produkcji substancji, takich jak H₂O₂ i bakteriocyny, które mogą wybiórczo atakować bakterie chorobotwórcze. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy