Strefa Drób

Wpływ temperatury i wilgotności w okresie upałów na produkcję drobiu

Bartosz Korytkowski

 

Temperatura oraz wilgotność są podstawowymi parametrami w produkcji drobiu, które powinny podlegać stałemu monitoringowi. Obydwa te czynniki mikroklimatyczne mają bowiem kluczowe znaczenie zarówno dla dobrostanu ptaków, jak i ich zdrowotności, a także w konsekwencji dla wyników produkcji. Temperatura oraz wilgotność są dwoma podstawowymi czynnikami, które podlegają stałemu monitoringowi spośród kilku branych pod uwagę przy monitoringu środowiska wewnątrz budynku inwentarskiego. Ptaki jako organizmy stałocieplne (o temperaturze ciała w granicach 41-42,2°C) powinny mieć zapewnioną tzw. temperaturę komfortu cieplnego. Oznacza ona minimalną utratę energii pobieranej przez ptaki z paszy i zużywanej następnie na utrzymanie ww. temperatury ciała. Parametrem bardzo często wymienianym obok temperatury jest również wilgotność. Na prawidłową wilgotność względną w pomieszczeniu inwentarskim wpływ ma wieleczynników, do których zaliczyć możemy m.in.: konstrukcję budynku, wielkość obsady, gospodarkę wodną, sposób zagospodarowania odchodów lub zużytej ściółki.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy