Strefa Drób

Hodowla i produkcja kaczek w Polsce

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Europie. Do tej pory było to zasługą przede wszystkim hodowców kurcząt rzeźnych, teraz dołączają do nich producenci kaczek. Kaczki należą do typowych ptaków wodnych. W hodowli kaczek, zależnie od potrzeb wytworzono 4 typy użytkowe: mięsne, nieśne, ogólnoużytkowe i ozdobne:  kaczki mięsne – np. kaczki rasy Rouen, gatunek idealny do tuczu z powodu szybkiego przyrostu, kaczki są lepiej umięśnione i dobrze wykorzystują pasze, w tym pastwiska i zbiorniki wodne, przy czym długość ich tuczu zależy od cech danej rasy i systemu chowu; nieśne – np. biegus indyjski i khaki Campbell, w Polsce nie ma hodowli typowo nieśnych, które są praktykowane głównie w Azji (na jaja spożywcze); ogólnoużytkowe – zwykle jest to dwukierunkowe użytkowanie, np. kaczki rasy pekin i kaczki piżmowe, obie te rasy mają dobrą mięsność i wysoką nieśność; ozdobne – np. kaczka mandarynka, zwykle hodowle takie prowadzą gospodarstwa agroturystyczne, farmy ekologiczne, ogrody zoologiczne. W Polsce materiałem do produkcji brojlerów kaczych są przede wszystkim mieszańce międzyrodowe lub międzyrasowe kaczek piżmowych i pekin. Głównie wykorzystywane są mulardy czyli krzyżówka kaczora piżmowego z kaczką pekin. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy