Strefa Drób

Innowacyjna technologia sanityzacji jaj

Innowacyjna technologiaInnowacyjna technologiasanityzacji jajHP-UV Egg Sanitizer to innowacyjna technologia sanityzacji jaj. Ten rewolucyjny proces wykorzystuje połączenie nadtlenku wodoru i promieniowania UV w celu wyeliminowania mikroorganizmów znajdujących się na skorupkach jaj. Dlaczego warto jaja poddawać sanityzacji?Powierzchnie skorupek jaj są naturalnie zanieczyszczone bakteriami i grzybami. W niektórych przypadkach, te mikroorganizmy mogą przeniknąć przez skorupkę i powodować problemy z wylęgowością lub jakością piskląt. Eliminacja niepożądanych drobnoustrojów, zanim przenikną one do jaja, jest zatem kluczowa. Sanityzacja jaj przy użyciu HP-UV Egg Sanitizer została naukowo potwierdzona. Badacze udowodnili, iż metoda ta redukuje obciążenie mikrobiologiczne jaj, co skutkuje poprawą ogólnych warunków sanitarnych w wylęgarni i ogranicza rozprzestrzenianie się patogenów w systemie produkcji drobiu. Jak działa proces? Jaja przechodzą przez komorę natryskową, gdzie są zamgławiane rozcieńczonym roztworem nadtlenku wodoru. Następnie, przechodzą przez komorę naświetlania promieniami UV. Gdy światło UV oddziałuje z nadtlenkiem wodoru na powierzchni skorupki, cząsteczka nadtlenku wodoru ulega rozszczepieniu i powstają rodniki hydroksylowe. Te rodniki hydroksylowe natychmiast reagują z każdym materiałem organicznym obecnym na powierzchni skorupki jajka, w tym ze strukturą komórkową niepożądanych mikroorganizmów. Przerwanie struktury komórkowej drobnoustrojów powoduje ich eliminację.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 11/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.