Strefa Drób

Optymistyczne perspektywy dla europejskiego sektora drobiarskiego

Mimo że europejscy producenci drobiu nadal borykają się z poważnymi trudnościami (przede wszystkim ze względu na grypę ptaków oraz problemy związane z pandemią COVID-19), długoterminowe przewidywania są optymistyczne. Zgodnie z prognozami na lata 2020-2030 opublikowanymi przez European Union Agricultural Outlook, przyszłość europejskiego przemysłu drobiarskiego wydaje się być dość pozytywna. Patrząc w dłuższej perspektywie, producenci brojlerów mogą spodziewać się nie tylko powoli rosnącego popytu i wyższych cen na rynku krajowym, ale także większej sprzedaży eksportowej. Dodatkowo, zgodnie z przewidywaniami, do końca dekady produkcja mięsa drobiowego w Europie będzie wyższa, a spożycie wzrośnie do 24,6 kg. Branża drobiarska, to jedyny sektor białka zwierzęcego, w którym przewiduje się wzrostu popytu w ciągu najbliższych 10 lat. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.