Strefa Drób

Ekologiczna produkcja jaj – zasady, certyfikaty, kontrole, opłacalność produkcji

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Jajko to wartościowy produkt spożywczy – źródło białka, cennych witamin, luteiny, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, żelaza, cynku, potasu, chromu i fosforu. Ze względu na zawartość cholesterolu jest jednak surowcem kontrowersyjnym. Lekarze nie ustalili nadal wspólnego stanowiska na temat dopuszczalnego tygodniowego spożycia jaj. Badania wykazały, że występująca w jajach lecytyna przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w tętnicach.  Uważa się, że surowce pochodzące od zwierząt utrzymywanych w warunkach ekologicznych, w tym jaja, są smaczniejsze i charakteryzują się lepszą wartością odżywczą. Zasady - Rolnictwo ekologiczne zakłada dobre traktowanie zwierząt, zapewnienie im optymalnych warunków utrzymania, prawidłowe zagospodarowanie obornika oraz równowagę pomiędzy produkcją roślinną a zwierzęcą. Bardzo ważne jest to, by gospodarstwa ekologiczne funkcjonowały w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, bez emisji zbędnych zanieczyszczeń. W żywieniu zwierząt stosuje się wyłącznie pasze naturalne, pochodzące głównie z własnego gospodarstwa. W kontekście chowu niosek produkcja ekologiczna ma zapewnić jaja dobrej jakości przy wykorzystaniu polskich ras lokalnych i w oparciu o zrównoważoną produkcję roślinną. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.