Strefa Drób

Temperatura podczas inkubacji i w pierwszych dniach odchowu

Bartosz Korytkowski

Temperatura jest jednym z podstawowych czynników, które powinny podlegać stałemu monitoringowi na praktycznie każdym etapie produkcji drobiu. Wszelkie odstępstwa od dopuszczalnych norm zwłaszcza w trakcie inkubacji jak i w czasie pierwszych dni odchowu drobiu niosą za sobą niejednokrotnie katastrofalne skutki. Ptaki są organizmami stałocieplnymi o temperaturze ciała w zakresie od 40 do 42°C. Pomimo ewolucyjnego przystosowania do radzenia sobie z niektórymi zmianami warunków termicznych są one nadal bardzo wrażliwe na zmiany temperatury otoczenia. Wszelkie zmiany temperatury powodują zakłócenia pracy organizmu ptaka a bardzo często również nieodwracalne skutki dla zdrowia. Zdecydowanie mniej odporne na zmiany warunków termicznych są ptaki młode w porównaniu do osobników starszych. Równie niebezpieczne są także wszelkie wahania temperatury podczas procesu inkubacji. Mają one wpływ na jakość samego lęgu jak i zdrowie oraz kondycję wyklutych ptaków.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.