Strefa Drób

Hodowla i produkcja gęsi w Polsce

Teresa Skiba; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

W Polsce hodowla gęsi znana była na długo przed Piastami i Jagiellonami, o czym świadczą zapiski Galla Anonima czy Wincentego Kadłubka na temat piastowskiego grodu i podgrodzia oraz polskiej wsi. Dzisiejsze ziemie Wielkopolski leżały na trasie szlaku bursztynowego, dzięki czemu wiele zdobyczy cywilizacyjnych Zachodu zagościło wśród tamtejszych plemion.  Kaszubi opanowali umiejętność hodowli dwóch ras gęsi: pomorskiej i kartuskiej. Były to rasy łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane – dostarczały mięsa, smalcu, puchu oraz pierza. Produkcja gęsi odbywa się głównie systemem ekstensywnym lub półintensywnym. Gęś ze wszystkich gatunków drobiu najsilniej związana jest z naturą. Chów w małych stadach w systemie półintensywnym, przy dotuczaniu owsem, z dużym udziałem zielonki i pastwiska sprzyja jej zdrowiu, dobrym przyrostom masy ciała, dobrej jakości mięsa i doskonałemu upierzeniu. Chów w stadach do 300 sztuk, to powrót do tradycji polskiej wsi, kiedy to gęś doskonale komponowała się w jej krajobrazie. Hodowla gęsi staje się w Polsce coraz bardziej popularna. To jest nasza tradycja, nie tylko na Pomorzu i Kujawach, ale w wielu regionach Polski gęsi były naturalnym dochodem gospodyń. Przy hodowli wykorzystywano różne zasoby gospodarstwa, m.in. nieużytki i inne miejsca porośnięte trawą.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 4/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.