Strefa Drób

Poprawa zdrowia jelit poprzez modulację mikrobioty przewodu pokarmowego kurcząt

Aleksandra Bełdowska, Sebastian Wlaźlak, Jakub Biesek; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, UTP w Bydgoszczy, AVIUM – Koło Naukowe WHIBZ UTP

 

Zdrowe jelita stanowią kluczową rolę w wchłanianiu substancji odżywczych oraz prawidłowym działaniu układu odpornościowego drobiu. W dużej mierze zależy to od wielu mikroorganizmów bytujących w jelitach, które mają pozytywny wpływ na zdrowie ptaków. Poprawa zdrowia jelit jest możliwa przy zastosowaniu odpowiednich środków, w następstwie czego możliwe jest osiągnięcie wysokich wyników produkcyjnych oraz ograniczenie wystąpienia choroby w stadzie. Mikrobiota jelitowa determinuje stan zdrowia drobiu i jest zależna od wielu czynników. Na jej kreowanie w stadach ptaków wpływają: zadawana pasza, wiek, płeć, środowisko w jakim znajdują się ptaki oraz sposób chowu. Ponadto odpowiada za zdrowie gospodarza poprzez utrzymywanie homeostazy jelitowej. Udaje się to dzięki bakteriom występującym w jelitach, które poprzez ich kolonizacje stymulują barierę immunologiczną i zapobiegają dostawaniu się do organizmu szkodliwych mikroorganizmów. Bakterie te pozwalają zmniejszyć wydajność energetyczną, którą ptaki inwestują w utrzymywanie aktywnego układu odpornościowego przeciwko patogenom. Dodatkowo właściwa mikrobiota jelitowa odpowiada za prawidłowy metabolizm, co przekłada się na prawidłowy wzrost, rozwój i ogólną poprawę wyników produkcyjnych drobiu. Przewód pokarmowy drobiu składa się odpowiednio z przełyku, wola, żołądka (gruczołowy i mięśniowy), jelita cienkiego czyli: dwunastnicy, jelita czczego oraz jelita krętego, następnie jelita ślepego, jelita grubego, a zakończony jest kloaką. Drób w porównaniu do ssaków ma znacznie krótszy układ trawienny. Kolonizujące go mikroorganizmy są charakterystyczne, ponieważ okres od spożycia pokarmu do jego wydalenia u drobiu zajmuje nie więcej niż trzy godziny. W związku z tym bakterie kolonizujące przewód pokarmowy muszą mieć dużą wydajność energetyczną oraz mieć zdolność do adherencji śluzówki jelit i szybkiego namnażania. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.