Strefa Drób

Czynniki wpływające na produkcję pasz w Unii Europejskiej

Sara Dzik, Tomasz Mituniewicz; UWM Olsztyn

 

Jackie Roembke z WattPoultry – redaktor czasopisma Feed Strategy, pokusiła się o analizę trendów w produkcji pasz w UE. Podkreśliła, iż w 2019 r. w całej UE wyprodukowano 164,4 mln ton paszy dla zwierząt, co stanowi spadek o 0,8% w stosunku do roku 2018 (Tab. 1). Co więcej, Europejska Federacja Producentów Pasz (FEFAC) przewiduje znaczny spadek produkcji (nawet o 3-6%), co ma związek z pandemią COVID-19. Jednakże oprócz globalnej pandemii wywołanej koronawirusem kilka innych czynników wpłynęło na europejski rynek pasz. Wiodący producenci pasz przedstawili swoje spostrzeżenia na temat czynników, które miały wpływ na europejski przemysł paszowy w ostatnich latach:
1. Kryzys związany z wirusem SARS-CoV-2 (z ang. severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) wpływa w sposób pośredni na producentów pasz. Spadek produkcji jest przede wszystkim konsekwencją problemów w łańcuchu dostaw i znacznego wykluczenia sektora gastronomicznego. Dodatkowo ma to również związek z regionem oraz gatunkiem zwierząt – na niektóre mieszanki lub dodatki paszowe może być mniejsze zapotrzebowanie.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.