Strefa Drób

Inhibitory trypsyny z soi mają wpływ na przyrosty i zdrowe jelita kurcząt

Alfred Blanch; PhD, Category Manager Poultry, Hamlet Protein

 

Wysoka wydajność zwierząt zależy od wzajemnego oddziaływania pomiędzy jelitami, mikrobiotą, paszą i wieloma czynnikami środowiskowymi. Zawsze wyzwaniem jest przejście z produkcji wykorzystującej antybiotyki w celu podniesienia przyrostów do produkcji bez antybiotyków. Musimy mieć na uwadze, że antybiotyki maskują czynniki produkcyjne, takie jak wpływ składników odżywczych w surowcach. Przejście na produkcję bez antybiotyków często prowadzi do zwiększenia udziału śruty sojowej, ponieważ programy żywienia w pełni wegetariańskiego są ograniczone pod względem liczby źródeł białka, które skutecznie zastępuje śrutę sojową.  Śruta sojowa jest najczęściej stosowanym źródłem białka w żywieniu drobiu na całym świecie. Charakteryzuje się ona stałym, idealnym dla drobiu profilem aminokwasowym i jest szczególnie bogata w lizynę.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.