
Archiwum
PROGRES® Kwasy żywiczne– naturalne wsparcie bariery jelitowej i potencjału produkcyjnego drobiu
Katarzyna Sartowska-Żygowska
Żywica – naturalny sposób na rany Kwasy żywiczne to naturalne kwasy diterpenokarboksylowe drzew iglastych, takich jak sosna i świerk. Drzewa wydzielają te związki w miejscu uszkodzenia kory, aby chronić się przed bakteriami, grzybami i pasożytami. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne kwasów żywicznych są od wieków wykorzystywane w leczeniu ran w tradycyjnej medycynie krajów skandynawskich. W tradycji polskiej silnie zakorzenione jest stosowanie nalewki z propolisu lub bursztynu. Mają one analogiczny skład – związki pochodzące z żywicy drzew iglastych. Stosowane są zarówno zewnętrznie (trudno gojące się rany, rozgrzewająco, przeciw bólom mięśniowym), jak i wewnętrznie (inhalacje, obniżenie ciśnienia krwi, wzmacnianie odporności na infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybiczne). W medycynie kontynuowane są również badania nad pochodnymi kwasów żywicznych, sugerując że mogą one zapoczątkować nową generację leków o potencjale terapeutycznym chorób nadpobudliwości (padaczka) oraz bólu (Ottosson i wsp. 2015).
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych