Strefa Drób

PROGRES® Kwasy żywiczne– naturalne wsparcie bariery jelitowej i potencjału produkcyjnego drobiu

Katarzyna Sartowska-Żygowska

 

Żywica – naturalny sposób na rany Kwasy żywiczne to naturalne kwasy diterpenokarboksylowe drzew iglastych, takich jak sosna i świerk. Drzewa wydzielają te związki w miejscu uszkodzenia kory, aby chronić się przed bakteriami, grzybami i pasożytami. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne kwasów żywicznych są od wieków wykorzystywane w leczeniu ran w tradycyjnej medycynie krajów skandynawskich.  W tradycji polskiej silnie zakorzenione jest stosowanie nalewki z propolisu lub bursztynu. Mają one analogiczny skład – związki pochodzące z żywicy drzew iglastych. Stosowane są zarówno zewnętrznie (trudno gojące się rany, rozgrzewająco, przeciw bólom mięśniowym), jak i wewnętrznie (inhalacje, obniżenie ciśnienia krwi, wzmacnianie odporności na infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybiczne). W medycynie kontynuowane są również badania nad pochodnymi kwasów żywicznych, sugerując że mogą one zapoczątkować nową generację leków o potencjale terapeutycznym chorób nadpobudliwości (padaczka) oraz bólu (Ottosson i wsp. 2015).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.