
Archiwum
Poprawa jakości jaj poprzez stosowanie dodatków paszowych
Damian Spustek 1, Dominika Krakowiak 1, Kamil Drabik 2, Justyna Batkowska 2
1 Studenckie Koło Naukowe Biologii, Hodowli i Użytkowania Drobiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
2 Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Jajo, jako niemal zamknięty układ biologiczny zawiera wszystkie niezbędne do rozwoju embrionalnego substancje chemiczne. Z tego samego powodu znajdują one szerokie zastosowanie w diecie człowieka. Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, również jaja muszą spełniać odpowiednie wymogi jakościowe, aby zostały wprowadzone do obrotu handlowego. Jakość jaj można rozpatrywać wielokierunkowo, zależny od ich finalnego wykorzystania. Niemniej jednak, aby możliwa była pełna ocena jakości surowca, ewaluacji podlegają cechy całego jaja, jak również jego poszczególnych elementów. Pod pojęciem jakości jaj kryją się zatem cechy jaja jako ogółu (masa, masa właściwa), ale i poszczególnych elementów tj. skorupy (czystość, wytrzymałość, barwa), białka (wysokość frakcji gęstej, jednostki Haugha, stanowiące uniwersalną miarę jego jakości, czy masa), a także żółtka (barwa, masa). Pod względem konsumenckim należy wziąć również pod uwagę skład chemiczny i możliwe jego modyfikacje, a także ogólną akceptowalność konsumencką. Na cechy jakościowe jaj kurzych wpływa szereg czynników. Większość z nich ma podłoże genetyczne lub jest zależne od stanu fizjologicznego ptaków. Istnieje również istotny związek między odpowiednim systemem żywienia, a kształtowaniem jakości surowca jajczarskiego.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych