
Archiwum
Poubojowa ocena kurcząt rzeźnych
Bartosz Korytkowski
Każdy dzień prowadzonego odchowu kurcząt rzeźnych jest istotny dla jakości pozyskiwanego surowca i wydajności rzeźnej. Potencjał genetyczny, prawidłowe żywienie i warunki środowiskowe są najistotniejszymi czynnikami wpływającymi na wynik produkcyjny. O finalnej wartości produktu i wydajności rzeźnej decydują również czynniki przedubojowe, takie jak głodzenie, chwytanie, załadunek, transport, wyładunek, zawieszanie na linii ubojowej i ogłuszanie ptaków, a także czynniki poubojowe. Odchów kurcząt brojlerów trwa najczęściej 42. dni lub krócej. Prowadzenie selekcji w kierunku zwiększenia masy ciała, przy skracanym okresie odchowu, jest skorelowane ze zwiększeniem otłuszczenia kurcząt. Brojlery odkładają w swoich organizmach tłuszcz sadełkowy, podskórny, międzytkankowy oraz śród-tkankowy. Na jego zawartość w tuszce wpływa ilość energii metabolicznej w mieszance pełnoporcjowej oraz ilość białka ogólnego. Jakość surowca zależy również od rodzaju tłuszczu w mieszance.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych