Strefa Drób

Ptasia grypa – choroba układu oddechowego w małych przydomowych stadach

Joanna Marć-Pieńkowska; UKW w Bydgoszczy

 

Ptasia grypa (influenza ptaków) to ostra choroba zakaźna ptaków, wywołana przez typ A wirusa grypy, który należy do rodziny Orthomyxoviridae. Pierwsze wzmianki o ptasiej grypie pojawiły się już w 1901 roku we Włoszech. Wirus ptasiej grypyWirusy grypy typu A dzielą się na 16 podtypów H i 9 podtypów N. Wspomniane oznaczenia H i N to nawiązanie do białek charakterystycznych dla wirusów grypy – odpowiednio hemaglutyniny i neuraminidazy. 16 podtypów H i 9 N daje 144 możliwych kombinacji szczepów H i N wirusa typu A. Uważa się, że spośród typów H jedynie H5, H7 oraz H9 mogą przenosić się pomiędzy organizmem ptaka a człowieka. Dwa szczepy (H5 i H7 – nie wszystkie wirusy tych podtypów są wysoce zjadliwe) mogą przyczyniać się do dużej śmiertelności wśród drobiu i nazywane są szczepami o wysokiej patogenności – HPAI (ang. Highly Pathogenic Avian Influenza). Wywołują one ostrą chorobę ogólnoustrojową, mogą się namnażać w całym organizmie gospodarza i powodować uszkodzenia wielonarządowe. Śmiertelność może dochodzić do 100% u ptaków grzebiących Uznaje się, że najbardziej znanymi i najbardziej patogennymi odmianami wirusa są H5N1 oraz H5N8. Wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w temperaturze 22°C, w niższej – 0°C – nawet ponad 30 dni. Ginie natomiast w temperaturze 70°C. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 3/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.