Strefa Drób

Nowe spojrzenie na ściółkę drobiową

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk; AVICONS

 

Mimo wielu zalet alternatyw-nego utrzymania drobiu, niższe nakłady inwestycyjne na urządzenie kurników wyposażonych w głęboką ściółkę, decydują już od wielu lat o upowszechnieniu tego intensywnego systemu chowu, w którym zasadniczą sprawą jest rodzaj stosowanej ściółki. Ściółka powinna dobrze chłonąć wilgoć i nie może być pylista. Ważną cechą jakościową jest również jej barwa – jasną zapewniają wióry drzewne z drzew liściastych (ale nie z dębu), słoma, trociny oraz torf.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.