Strefa Drób

Proces inkubacji jako ważny czynnik jakości piskląt

Bartosz Korytkowski

 

Na zdolność wylęgową jaj, a tym samym na jakość piskląt wpływa bardzo wiele czynników. To są czynniki związane z żywieniem i utrzymaniem stada rodzicielskiego, postępowaniem z jajami od zniesienia do chwili nałożenia ich do inkubatora (zbiór jaj, ich ocena, warunki przetrzymywania, transport do zakładu wylęgowego), a ostatnim nie mniej ważnym czynnikiem wpływającym na zdolność wylęgową i jakość piskląt jest technika inkubacji jaj w zakładzie wylęgowym i postępowanie z pisklętami po ich wylęgu. Wyspecjalizowane zakłady wylęgowe wyposażone są w nowoczesne inkubatory posiadające dwie komory: lęgową i klujnikową, które mogą stanowić dwa osobne urządzenia, instalowane w odrębnych pomieszczeniach. Każdy aparat wyposażony jest w urządzenia grzewcze, nawilżające, wentylacyjne, urządzenia pomiarowe i sygnalizacyjne, informujące o wszelkich odstępstwach od normy lęgu, a komory lęgowe dodatkowo w urządzenia do zmiany położenia jaj. Bez względu na rodzaj inkubatora każdy z nich powinien zapewnić jajom wylęgowym cztery podstawowe funkcje, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju zarodków: temperatura, wilgotność, wentylacja i obracanie jaj. Rozwój zarodka odbywający się jeszcze w ciele nioski – w jajowodzie, zostaje z chwilą zniesienia jaja przerwany. W momencie umieszczenia jaja w inkubatorze odpowiednia temperatura zaczyna stymulować ten rozwój. Wahania dobowe temperatury nie powinny przekraczać wartości 0,1ᴼC. Temperaturą (tzw. zero fizjologiczne) poniżej której następuje zahamowanie rozwoju zarodka jest 20ᴼC, natomiast temperaturą górną letalną jest 42ᴼC, co nie oznacza, że prawidłowy rozwój może przebiegać w tych wymienionych granicach.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 12/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.