
Archiwum
Skórka pomidora oraz owoce dzikiej róży – produkty uboczne mogące poprawić jakość jaj
Skórka pomidora Skórka pomidora oraz owoce dzikiej różyprodukty uboczne mogące poprawić jakość jajPonowne wykorzystanie odpadów rolno-spożywczych oraz produktów ubocznych, które wykazują wciąż wartościową przydatność jest bardzo istotne. Nie tylko z powodu zmniejszenia ilości odpadów, ale również w celu opracowania strategii ponownego wykorzystania odpadów w oparciu o koncepcję gospodarki obiegowej (cyrkulacyjnej). Jest to odpowiedź na potrzebę uzyskania zrównoważonego rozwoju w dobie coraz silniejszej presji konsumentów. Jeżeli produkty nadal dostarczają wartość dodaną, to powinny być użytkowane przez możliwie najdłuższy czas, dzięki temu ilość produkowanych odpadów jest znikoma. W latach 2010-2016 łączna ilość odpadów rolno-spożywczych i produktów ubocznych w Unii Europejskiej wynosiła około 18,4 mld ton (Bedoić i in. 2019, Varzaru i in. 2021), co może negatywnie oddziaływać na środowisko (zanieczyszczenie środowiska) oraz przynosić straty ekonomiczne.
Pozostało 90% tekstu
Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 12/2021. Kup to e-wydanie (9,50 zł) TUTAJ.
Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych