Strefa Drób

Wpływ MCFAs na jakość mięsa z piersi kurczaka

Zgodnie z prognozami FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) na lata 2021-2030 przewiduje się, że światowa konsumpcja mięsa wzrośnie o 1,4%. Jednak w przypadku Europy oczekuje się, iż całkowite spożycie mięsa w przeliczeniu na jednego mieszkańca spadnie. Zmniejszy się spożycie wieprzowiny i wołowiny, podczas gdy popyt na drób będzie nadal rósł – chociaż wolniej niż w poprzednich dekadach (Rys. 1). Uważa się, że ta obserwowana zmiana w popycie na białko zwierzęce wynika częściowo z rosnącej świadomości konsumentów w zakresie zrównoważonego rozwoju i dbałości o dobrostan zwierząt oraz środowisko (www.agrimprove.com; www.poultryworld.net). Według danych Komisji Europejskiej, ceny mięsa drobiowego w poszczególnych krajach europejskich są zróżnicowane. Przede wszystkim jest to efektem: różnej stawki za eksport nóg i całych tuszek w porównaniu z importem mięsa z piersi; preferencji konsumentów, w wielu krajach mięso drobiowe dominuje nad mięsem czerwonym pod względem wyboru przez konsumentów; różnic cenowych pomiędzy poszczególnymi częściami tuszki.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.