Strefa Drób

Alternatywne źródła białka a preferencje konsumentów

Za główne czynniki zwiększonego zapotrzebowania na białko pochodzenia zwierzęcego uznaje się wzrost liczby ludności na świecie oraz wyższe dochody konsumentów klasy średniej. Tendencja w światowym sposobie odżywiania się powoduje konieczność stosowania coraz większych ilości białka pochodzenia roślinnego, jako składnika pasz, w systemach intensywnej produkcji zwierzęcej. To co ważne, produkcja pasz białkowych będzie musiała uniezależnić się od gruntów ornych, aby uniknąć dalszych, niekorzystnych i postępujących zmian w ich użytkowaniu, a także zużywania ogromnych zasobów wodnych (Roos i in. 2017), gdyż jest to niezgodne z obecnymi założeniami zrównoważonego rozwoju (Willett i in. 2019). Dlatego też pojawiła się potrzeba poszukiwania alternatywnych źródeł białka w paszach. Działania w obrębie alternatywnych źródeł białka, skupiają się głównie na mikroalgach i owadach (Halloran i in. 2018). Spirulina (Arthrospira platensis) i mączka z owadów gospodarskich (PAP owadzi) zostały uznane przez specjalistów ds. żywienia zwierząt jako realne (częściowe) zamienniki śruty sojowej w żywieniu kurcząt brojlerów (Neumann i in. 2018). Charakteryzują się korzystnie wysokim poziomem białka surowego i mogą być uprawiane niezależnie od gruntów ornych, z wykorzystaniem szeregu źródeł odpadów, które obniżają koszty i zwiększają zrównoważony charakter produkcji (Oonincx i in. 2015,Hultberg i in. 2017).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.