Strefa Drób

Wpływ temperatury na zdrowotność i produkcyjność drobiu

Bartosz Korytkowski

 

Temperatura ciała drobiu mieści się w granicach (w zależności od gatunku) od 41,1 do 42,6°C. Utrzymanie stałej temperatury ciała jest możliwe dzięki układowi termoregulacyjnemu, który znajduje się w podwzgórzu. Dostosowuje on ilość ciepła produkowanego oraz usuwanego z organizmu do bilansu cieplnego panującego w otaczającym środowisku. Ptaki odbierają sygnały dotyczące temperatury za pośrednictwem termoreceptorów znajdujących się m.in. w skórze, mięśniach, drogach oddechowych oraz w podwzgórzu. Jeżeli temperatura krwi ptaka jest obniżona, to wówczas jego aktywność jest hamowana, prowadzi to do zwiększenia produkcji ciepła. U drobiu dorosłego utrata ciepła z organizmu jest hamowana poprzez upierzenie oraz tkankę podskórną. Powietrze znajdujące się pomiędzy piórami jest doskonałym izolatorem. Niestety u młodych piskląt warstwa puchu nie stanowi takiej dobrej izolacji jak pióra.  W zależności od wieku i gatunku ptaki różnie radzą sobie z temperaturami – zarówno zbyt wysokimi jak i zbyt niskimi. Drób jest gatunkiem zwierząt charakteryzującym się stosunkowo wysokimi wymaganiami odnośnie warunków termicznych. W pomieszczeniach drobiarskich temperatura jest zatem najważniejszym czynnikiem mikroklimatycznym wpływającym zarówno na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ptaka, jak i na jego samopoczucie, zdrowie i tym samym na opłacalność produkcji.  W pierwszym okresie życia ptaki posiadają słabo rozwinięty układ termoregulacyjny. I tak w sytuacjach, kiedy nie zapewnimy im odpowiedniej temperatury będą rosły i rozwijały się bardzo powoli, a częstokroć takie warunki mogą doprowadzić nawet do ich śmierci. Warunkiem zapewnienia dobrego wychowu piskląt jest z pewnością utrzymanie w pomieszczeniu właściwej temperatury odpowiedniej do wieku ptaków. Optymalną temperaturą przy wstawieniu piskląt jest 31-33°C.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 5/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.