Strefa Drób

Lepkość treści jelit kurcząt brojlerów

Sebastian Wlaźlak, Kamil Kądziołka; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, PBŚKoło Naukowe AVIUM

 

Lepkość treści jelit jest bardzo ważnym zagadnieniem w ujęciu efektywnego wykorzystania przez ptaki składników pokarmowych zawartych w paszy. Jej wysoka wartość jest niekorzystnym zjawiskiem, ponieważ negatywnie wpływa to na wyniki produkcyjne kurcząt rzeźnych. Parametr ten w dużej mierze zależy od żywienia, dlatego bardzo ważny jest dobór odpowiednich komponentów paszowych, a zastosowanie enzymów paszowych stanowi jeden ze sposobów zmniejszenia lepkość treści jelitowej. Lepkość jest cechą, która dotyczy proporcjonalnej zależności między przepływem substancji, a siłą na nią działającą. Może ona określać tarcie wewnętrzne płynów czy ciał stałych charakteryzujących się elastycznością. Jednostki w których jest wyrażana to Pa·s (paskal-sekunda), mPa·s (milipaskal-sekunda) lub cP (centypuaz). W przypadku drobiu, lepkość treści pokarmowej jest jednym z ważniejszych czynników, które wpływają na strawność poszczególnych składników pokarmowych. W badaniach naukowych wykazano, iż zwiększona lepkość paszy powoduje zaburzenia we wchłanianiu składników odżywczych, co skutkuje zmniejszonym rozkładem i transportem ich przez enzymy endogenne na powierzchni błony śluzowej jelit (Singh i Kim 2021). Poza tym, lepkość wraz ze składnikami paszy ma swoją rolę w rozwoju populacji drobnoustrojów. Zboża stanowią powszechnie stosowany komponent do produkcji paszy. Zawierają one polisacharydy nieskrobiowe (NSP) – element włókna pokarmowego.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.