Strefa Drób

Aktualny pogląd na walkę z kokcydiozą u brojlerów

Kokcydioza wywoływana jest przez pasożyta z rodzaju Eimeria, który bytuje i namnaża się w jelitach brojlerów. Jest to jednokomórkowy pierwotniak należący do gromady Coccidea, od której pochodzi nazwa choroby (eimeriaprevention.com; poultrysite.com). Kokcydioza jest chorobą wysoce zaraźliwą, odgrywającą ważną rolę epidemiologiczną oraz ekonomiczną w produkcji drobiarskiej (Bobusia i in. 2014). Tematyka dotycząca kokcydiozy jest nieustannie podejmowana przez naukowców oraz osoby z branży. Jedno jest jednak pewne – nadążanie za chorobą pozostaje wyzwaniem. Walka z kokcydiozą - Philip A. Stayer (lekarz weterynarii oraz naukowiec, praktykujący w Sandersons Farms – amerykański producent drobiu) na łamach Poultry Health Today podkreślał, że kokcydioza jest nieprzewidywalna i trudno jest określić właściwą strategię walki z chorobą. Początkowo Stayer, w swej praktyce stosował szereg środków przeciw kokcydiozie, które były rotacyjnie zmieniane – w zależności od pory roku, w celu ograniczenia oporności pasożyta i utrzymania skuteczności działania. Zimą stosował preparaty niejonoforowe. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Drobiu 7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.