Strefa Drób

Środowiskowe i genetyczne czynniki wpływające na wzrost ptaków

Anna Wilkanowska, Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Postęp genetycznej selekcji drobiu rzeźnego w zakresie osiąganych parametrów hodowlano-użytkowych jest istotny. Prowadzona od wielu lat selekcja ptactwa mięsnego ukierunkowana jest na kilka wybranych cech produkcyjnych, w tym m.in. na tempo wzrostu, wykorzystanie paszy, ukształtowanie i jakość tuszki. Łatwo dostrzegalne są zmiany cech brojlera w porównaniu z jego wyglądem z poprzednich kilkudziesięciu lat, a tym bardziej z jego przodkiem.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.