Strefa Drób

Związki mineralne we „współczesnej“ produkcji drobiarskiej

Znaczenie witamin, aminokwasów i minerałów w diecie drobiu, a także pozostałych gatunków zwierząt jest powszechnie uznane. W przypadku minerałów wskazuje się na ich rolę w prawidłowym przebiegu procesów metabolicznych (biochemicznych) oraz jako budulca organizmu. Minerały w zależności od ilości w jakich występują w organizmie podzielono na makro- i mikroelementy. Makroelementy to pierwiastki, które występują w organizmie w większej ilości (>100 ppm) i jednocześnie zapotrzebowanie na nie jest większe niż w przypadku mikroelementów, których zawartość w organizmie może być niewielka lub wręcz śladowa (< 100 ppm, ilości nawet w ppb). Obecnie znanych jest 29 pierwiastków, które odgrywają pozytywną biologiczną rolę u przynajmniej jednego gatunku zwierząt. Siedem z nich stanowią makroelementy (wapń, fosfor, magnez, chlor, potas, sód, siarka), a pozostałe 22 to mikroelementy, które pomimo występowania w małych ilościach pełnią istotną rolę biopierwiastków i muszą być stale dostarczane do organizmu.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.