Strefa Trzoda

Pasze rzepakowe w żywieniu trzody chlewnej

Agnieszka Misiura
Lublin

 

Obecnie produkcja oleju oparta jest na przerobie nasion rzepaku. Co za tym idzie, rozwój rynku rzepakowego jest również związany z produkcją biopaliw. Wytłoki rzepakowe, czyli makuch to produkt uboczny podczas tłoczenia w prasach nasion rzepaku. Wszystkie zabiegi związane z produkcją oleju powodują znaczne zwiększenie ilości produktów ubocznych, powstających podczas tłoczenia i ekstrakcji z nasion rzepaku. Z jednej tony rzepaku można otrzymać ok. 650 kg makuchu rzepakowego. Do pasz rzepakowych można zaliczyć śrutę poekstrakcyjną i makuch produkowany z rzepaku podwójnie ulepszanego (tzw. 00) o obniżonej zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów. Są to pasze bogate w tłuszcz (10-20% suchej masy) i białko (30-35% suchej masy).

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.