Strefa Trzoda

Środowisko a zdrowotność, cz. II. Żywienie

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Żywienie jest jednym z czynników środowiskowych warunkującym prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz wysoką produkcyjność zwierząt. Błędy żywieniowe wynikające zarówno z niedoboru jak i nadmiaru poszczególnych składników paszy (białka, włókna surowego, węglowodanów, tłuszczów, witamin, składników mineralnych, wody), mogą w sposób pośredni i bezpośredni wpływać na występowanie różnego rodzaju chorób. Zdrowie zwierząt w dużej mierze zależne jest od prawidłowo zbilansowanej dawki pokarmowej. Dlatego należy pamiętać, że zapotrzebowanie pokarmowe, uzależnione jest od wieku, stanu fizjologicznego zwierzęcia oraz kierunku produkcji.

 

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.