Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2012

Opłacalność produkcji świń przy technologii żywienia na mokro

Anita Zaworska
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

 

Niska i bardzo często nie pokrywająca kosztów produkcji cena żywca oraz bardzo drogie pasze wpływają na istniejącą obecnie na rynku żywca wieprzowego trudną sytuacje ekonomiczna hodowców i producentów trzody chlewnej. Kryzys skłania do poszukiwania wszelkich możliwych sposobów poprawy jej efektywności. Aby uzyskać oczekiwane i gwarantujące efekty w produkcji świń, dobre wykorzystanie paszy, wysokie tempo wzrostu oraz zdrowotność zwierząt należy zwrócić szczególną uwagę na żywienie.

 

 

Odporność immunologiczna świń

Agnieszka Wilczek-Jagiełło
Uniwersytet Przyrodniczy Lublin

 

Zwierzęta, jak również ludzie stale narażeni są na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Stałe zagrożenie, które stanowią mikroorganizmy atakujące z zewnątrz i od wewnątrz (naturalna flora bakteryjna błon śluzowych), doprowadziło do rozwoju licznych mechanizmów obronnych, wśród których główną rolę odgrywa układ odpornościowy.

 

Przydatność knurów różnych ras i mieszańców do użytkowania w inseminacji

Wanda Milewska
Katedra Hodowli Trzody Chlewnej,
Uniwerystet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

W Polsce struktura rasowa świń w 2010 r. przedstawiała się następująco: rasa pbz stanowiła około 42%, a wbp 33% pogłowia, pozostałe rasy: nie przekraczały 5%. Podobnie kształtował się udział poszczególnych ras w inseminacji. 59% stanowiło nasienie knurów czysto rasowych, głównie wbp i pbz oraz duroc i pietrain. 15% stanowiło nasienie knurów dwurasowych, najczęściej mieszańców ras duroc i pietrain. Z roku na rok coraz większym uznaniem cieszy się inseminacja nasieniem knurów firm hybrydowych, najczęściej PIC.

 

 

Wybrane dodatki paszowe w żywieniu świń

Artur Mazurowski
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Na wartość odżywczą paszy ma wpływ jej skład chemiczny, stopień strawności składników pokarmowych, działanie dietetyczne, smakowitość itp. W produkcji trzody chlewnej ważnym elementem jest odpowiednie żywienie, które wzbogaca się różnymi dodatkami paszowymi.

 

Ciąża Diagnostyka i przebieg

Damian Knecht, Anna Jankowska-Mąkosa, Sebastian Środoń
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt,
Zakład Hodowli Trzody Chlewnej

 

Jednym z wielu sposobów poprawy efektywności i opłacalności produkcji świń powinna być odpowiednia diagnostyka ciąży u loch. Nie można liczyć na to, że produkcja prosiąt, a w dalszej kolejności tuczników będzie rentowna, bez osiągania odpowiedniej skuteczności wyproszeń i wysokiej plenności. Nieprawidłowa inseminacja lochy, bądź brak odpowiednich warunków w sektorze krycia mają istotny wpływ na wyniki rozrodu. Efekty zarządzania rozrodem, zależą od szeregu czynników, z których najważniejsze to: rasa, typ użytkowy, wiek i masa ciała loszki przy pierwszym kryciu, u wieloródek od kolejnego oproszenia, pory roku, żywienia w poszczególnych fazach cyklu rozpłodowego, długości cyklu i poszczególnych jego faz, systemu utrzymania loch, odpowiedniego terminu krycia, cech osobniczych knura.

 

Tagi: ,

Biegunka u prosiąt wywołana bakteriami beztlenowymi z rodzaju Clostridium

Karol Kotowski
Kępno

 

Spośród wielu przyczyn powodujących zaburzenia stanu zdrowia zwierząt, znaczącą rolę odgrywają czynniki zakaźne. Stanowią one zawsze potencjalne źródło zagrożenia przede wszystkim dla dużych stad zwierząt, a często także dla ludzi mających kontakt z osobnikami chorymi.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.