Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2013

Stres cieplny w chlewni

Artur Mazurowski; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy


Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zwierzęcego, tym samym wysoka produkcyjność wymaga utrzymania wewnętrznej ciepłoty ciała świń na odpowiednim poziomie. Gdy zwierzęta utrzymywane są w zbyt niskich temperaturach może dojść do hipotermii, natomiast gdy zwierzęta bytują w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest podwyższona oraz panują nieprawidłowe warunki zoohigieniczne, może dojść do hipertermi czyli tzw. stresu cieplnego. W wyniku stresu termicznego świnie pobierają mniej paszy, wydłuża się faza tuczu, a przy długotrwałym utrzymywaniu się stresu może dojść do padnięć.

Wpływ żywienia na jakość mięsa

Damian Knecht, Marcin Sibiński, Kamil Duziński; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Instytut Hodowli Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej


Wpływ żywienia na jakość mięsa wieprzowego jest jednym z wiodących kierunków badań. Od momentu wstąpienia Polski do Unii Europejskiej obserwuje się ciągłą poprawę jakości ubijanych tuczników. Wprowadzone systemy klasyfikacji tusz promują producentów sprzedających materiał rzeźny odznaczający się wysoką mięsnością. Od 2004 roku średnia masa tuszy wzrosła o ponad 6 kg, a mięsność o ponad 3%. Obecne tuczniki charakteryzują się zatem wysoką mięsnością, niestety kosztem zmniejszonej odporności na wszelkie czynniki środowiskowe i dłuższe przystosowywanie się do warunków środowiskowych. Jednakże, niezależnie od prowadzonej metody klasyfikacji, żadna z nich nie uwzględnia parametru jakości tuszy.

Strawność surowców paszowych

Agnieszka Misiura; Lublin


Różnica pomiędzy ilością składników pokarmowych pobranych w paszy a ilością składników pokarmowych wydalonych określana jest strawnością surowców paszowych (współczynnikiem strawności paszy). Strawność składników pokarmowych wyraża się najczęściej w procentach, za pomocą tzw. współczynnika strawności. Współczynnik strawności określa, jaki procent składników paszy uległ strawieniu w stosunku do ilości składników pobranych w paszy.

Antybiotykowy czy ziołowy stymulator wzrostu?

Wojciech Grudzień, Zbójno


Od dnia 1 stycznia 2006 r. obowiązuje w Polsce, wydany przez Unię Europejską, całkowity zakaz stosowania w paszach dla zwierząt konsumpcyjnych antybiotykowych stymulatorów wzrostu (ASW). Analogiczny zakaz wprowadzono w tym samym terminie we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Głównym powodem była kwestia narastania lekooporności u bakterii podczas leczenia ludzi. W międzyczasie tylko nieliczne antybiotyki mogły być stosowane jako ASW (antybiotykowe stymulatory wzrostu), ale w efekcie i one zostały zakazane.

Pasza dla loch prośnych

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie


Zadaniem lochy jest urodzenie i odchowanie jak największej liczby prosiąt. Produkcja prosiąt jest jednak w znacznym stopniu obciążona kosztami żywienia i utrzymania loch. W związku z tym im więcej prosiąt uzyskamy tym koszty ich wyprodukowania będą mniejsze. Ze względu na potrzeby pokarmowe loch należy je podzielić na: niskoprośne, wysokoprośne, karmiące i zasuszone.

Sterowanie środowiskiem jelit u trzody chlewnej

Dorota Bederska-Łojewska, Marek Pieszka; Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Instytut Zootechniki PIB Kraków


Śmiertelność młodych zwierząt jest szczególnie wysoka w przypadku trzody chlewnej i niezwykle ważne jest podejmowanie wszelakich działań mających na celu zapobieganie zbyt dużej ilości upadków przynoszącej poważne straty ekonomiczne. Odchów prosiąt ssących i odsadzonych to dwa bardzo trudne etapy w produkcji trzody chlewnej. W tym okresie wszelkie zaniedbania szczególnie mocno odbijają się na delikatnych organizmach młodych prosiąt.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.