Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 11-12/2015

Specyfika żywienia knurków

Artur Mazurowski, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy

 


Żywienie jest jednym z głównych czynników środowiskowych, które istotnie oddziałuje na efektywną produkcję świń. Pomimo niewielkiego udziału pogłowia knurów w hodowli trzody chlewnej, pełnią one ważną rolę w reprodukcji. Ilość uzyskanych prosiąt od jednego knura w znaczącym stopniu przewyższa ilość uzyskanego potomstwa od jednej lochy, dlatego też ze względu na ich istotną rolę w hodowli, należy już od samego początku otoczyć je odpowiednią opieką, a w szczególności racjonalnie bilansować i suplementować dawki pokarmowe.

Role selenu w produkcji trzody chlewnej

Karol Kotowski, Kępno


Selen (Se) został odkryty na początku XIX wieku i uznawany był przez wiele lat za jeden z najsilniej toksycznych pierwiastków w przyrodzie. W przyrodzie występuje w niewielkich ilościach, głównie w złożach siarki i jej związków, rudach uranowo-wanadowych, molibdenowych i fosforytowych. Selen jest także jednym z lotnych składników magmy, który intensywnie wydziela się do atmosfery w czasie aktywności wulkanicznej. Pod względem chemicznym selen przypomina siarkę.

Surowce wysokobiałkowe do produkcji pasz dla tuczników

Tadeusz Barowicz, Marek Pieszka, Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


W żywieniu trzody chlewnej stosowane są pasze o dużej koncentracji składników pokarmowych. Jednym z podstawowych i kluczowych składników w procesach życiowych jest białko, niezbędny element budulcowy tkanki mięsnej tuczników. Do wysobiałkowych surowców paszowych, stosowanych do produkcji pasz dla tuczników zaliczane są śruty poekstrakcyjne i makuchy, nasiona roślin strączkowych, suszony wywar zbożowy, mączki rybne, drożdże oraz mleko i jego przetwory (Tab. 1).

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.