Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 1-2/2016

POLAGRA-PREMIERY otwierają sezon rolniczy w Polsce

Katarzyna Markowska



Za nami szósta edycja Targów POLAGRA-PREMIERY, która w dniach 21-24 stycznia 2016 roku odbyła się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Międzynarodowe Targi Rolnicze POLAGRA-PREMIERY to wydarzenie o zasłużonej renomie. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które po raz kolejny objęło honorowym patronatem czterodniowe święto rolników. Wśród gości pojawił się Jacek Bogucki, sekretarz stanu, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, który wraz z Przemysławem Trawą, prezesem Międzynarodowych Targów Poznańskich, wziął udział w uroczystym otwarciu Targów i zwiedzaniu bogatej ekspozycji. Rangę Targów podkreślają także najważniejsze w branży rolniczej związki i stowarzyszenia. Aż 9 z nich wsparło wydarzenie, obejmując je patronatem branżowym.

Innowacyjne rozwiązania w organizacji pracy w chlewni – konferencja POLSUSa

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska

 

 

Na tegorocznych Targach POLAGRA-PREMIERY, w dniu 23 stycznia odbyła się konferencja zorganizowana przez PZHiPTCh „POLSUS”. Prezentowane na konferencji zagadnienia dotyczyły innowacyjnych rozwiązań w organizacji pracy chlewni oraz uzyskiwania prozdrowotnych produktów z mięsa wieprzowego. Tematykę tę poruszono przede wszystkim z powodu trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej, a wprowadzenie innowacyjności, to droga do wzmocnienia sektora hodowli trzody chlewnej.

Selekcja loch pod względem wielkości miotów nie osiągnęła jeszcze swojego optimum

Wanda Milewska, UWM w Olsztynie


Selekcja loch pod względem wielkości miotów jest prowadzona w Polsce i w innych krajach od wielu lat. W krajowym programie hodowlanym liczba prosiąt urodzonych i odchowanych do 21. dnia życia w rasach matczynych jest dominująca; udział tych cech stanowi 70%. Jednak roczny postęp hodowlany w tym zakresie jest niewielki. Wynika to z niskiego wskaźnika odziedziczalności cech rozpłodowych i dużego wpływu czynników środowiskowych, w tym żywienia i warunków utrzymania.

Nie tylko dezynfekcja budynku – ale także mycie – ma znaczenie

Katarzyna Jankowska, PAN Olsztyn


Aby utrzymać wysoki poziom higieny produkcji świń, należy zapewnić zwierzętom optymalne warunki środowiskowe tj. wilgotność, temperaturę, oświetlenie, prędkość ruchu powietrza. Również obniżyć poziom domieszek szkodliwych gazów (do minimum), stopień zapylenia pomieszczenia, poziom hałasu oraz poprawić warunki mikroklimatyczne w budynku (sprawnie działające urządzenia grzewczo-wentylacyjne, odpowiednia jakość ściółki, właściwa obsada świń, stosowny program świetlny oraz wysoka jakość stosowanej paszy i wody).

Przyczyny biegunek u świń

Katarzyna Jankowska, PAN Olsztyn


W celu uzyskania dobrych wyników produkcyjnych przez hodowcę w postaci zysku po zakończeniu cyklu, należy konsekwentnie monitorować jego przebieg. Monitoring wyników produkcyjnych opiera się głównie na ocenie zdrowotności zwierząt, co jest bardzo ważnym elementem ich chowu. Kontrola warunków utrzymania oraz żywienia przekładająca się bezpośrednio na wskaźniki rozrodu, obniżoną liczbę przypadków zachorowań, upadków, obniżony poziom stresu, dobry apetyt decyduje o zachowaniu fizjologicznej równowagi (homeostazy organizmu), a tym samym właściwego poziomu dobrostanu zwierząt, co z kolei wpływa również na wydajność poubojową (78-84%).

Groch w paszach dla świń

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy Poznań


Od wielu lat są dyskutowane i badane możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych surowców białkowych. Realia gospodarcze wskazują, że opieranie produkcji zwierzęcej na importowanym białku może okresowo destabilizować tę gałąź rolnictwa.

DDGS – pełny suszony wywar zbożowy

Elwira Fiedorowicz-Szatkowska, Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, UWM w Olsztynie


W ostatnich latach nastąpił intensywny wzrost produkcji biopaliw w Polsce, gdyż zgodnie z wymogami UE, do końca 2020 roku udział paliw ze źródeł odnawialnych wynosić ma 10%. Jednakże w trakcie procesu produkcji bioetanolu powstaje produkt uboczny tzw. wywar gorzelniany, którego ilość jest 12-krotnie wyższa aniżeli samego etanolu. Dzięki wysokiej wartości pokarmowej oraz stosunkowo niskiej cenie, wywary coraz częściej wykorzystywane są w przemyśle paszowym jako wysokobiałkowa pasza dla zwierząt gospodarskich, w tym trzody chlewnej.

Doskonałość drożdży piwnych firmy Leiber w żywieniu trzody chlewnej

dr inż. Andrzej Sobieraj, Leiber Sp. z o.o., Krośniewice


Drożdże piwne Leiber są produkowane z gęstwy browarnianej uzyskiwanej w procesie produkcji piwa w browarach. Drożdże browarniane Saccharomyces cerevisiae (Fot. 1) uzyskiwane w ten sposób są 100% prawdziwymi drożdżami. Opatentowany proces produkcyjny w firmie Leiber stanowi podstawę skutecznej ochrony zachowania składników i substancji czynnych zawartych w prawdziwych drożdżach piwnych.

Dodatki wieloskładnikowe dla świń – co się pod tym terminem kryje

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


W ostatnim czasie obserwuje się intensyfikację działań zmierzających do poprawy wskaźników produkcyjnych oraz zdrowotności zwierząt. Z ekonomicznego i hodowlanego punktu widzenia interesującym celem dla hodowców byłoby zwiększenie przyszłej wydajności i produkcyjności świń, co pośrednio można osiągnąć przez odpowiednie żywienie i zapewnienie właściwych warunków środowiskowych. Jednakże wraz ze wzrostem produkcyjności obserwuje się pogorszenie zdrowotności zwierząt.

Międzynarodowe targi hodowlane SPACE 2015

Redakcja

 

W północno-zachodniej części Francji – w Rennes, w dniach od 15 do 18 września 2015 roku, po raz kolejny odbyły się Targi hodowlane SPACE. Z roku na rok organizatorzy cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W XXIX edycji uczestniczyło 106 226 osób, z czego 15 042 to obcokrajowcy pochodzący ze 128 krajów. W tym roku został pobity rekord liczby wystawców – swoją ofertę zaprezentowało 1449 firm. Na uwagę zasługuję fakt, że blisko 200 z nich pojawiło się tam poraz pierwszy. Na Targach SPACE 2015 swe produkty branżowe przedstawiło 494 firm zagranicznych, w tym także z Polski, m.in.: ARKOP, AVITA i P.F.O. VETOS-FARMA SP. Z O.O. Dzięki Targom SPACE, zarówno wystawcy jak i hodowcy zwierząt, mieli możliwość w przyjaznej atmosferze spotkać się i przedyskutować tematy odnoszące się do produkcji zwierzęcej.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.