Strefa Trzoda

Dlaczego nie wykorzystujemy postępu hodowlanego

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie



Postęp w hodowli trzody chlewnej w ostatnich latach jest bardzo duży. Dotyczy to zarówno cech rozpłodowych (płodność, plenność), jak i tucznych (przyrosty dobowe masy ciała, wykorzystanie paszy) oraz rzeźnych (mięsność). Jest to efekt pracy hodowlanej, która składa się z oceny świń pod względem cech ważnych z gospodarczego punktu widzenia (I etap), selekcji zwierząt wyróżniających się wynikami przeprowadzonej oceny (II etap) oraz doboru najlepszych rozpłodników do kojarzeń (III etap). Trzeba tu podkreślić, że nie można oczekiwać efektów w hodowli bez równocześnie stosowanego odpowiedniego żywienia i poprawy warunków utrzymania świń (dobrostan).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.