Strefa Trzoda

Hodowca Trzody Chlewnej 7-8/2017

Stres cieplny u loch

Urszula Kołosowska; Zakład Doświadczalny Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego w Falentach Oddział w Poznaniu
Robert Szulc, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Technikum Inżynierii Środowiska i Agrobiznesu w Poznaniu



Lato z pewnością jest okresem, w którym stosunkowo często występują wysokie temperatury powietrza – zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczenia. Zwierzęta w odróżnieniu od ludzi, za bardzo nie cieszą się z takich warunków, gdyż niestety nie mają zbyt dużych możliwości ucieczki przed upałem, a poprawienie ich bytu leży w gestii tylko i wyłącznie człowieka. W poniższym artykule specjalistka Urszula Kołosowska z Zakładu Doświadczalnego w Falentach – Oddział w Poznaniu, pokrótce wyjaśnia czym jest stres cieplny i jak przed nim uchronić zwierzęta.

Dlaczego nie wykorzystujemy postępu hodowlanego

Wanda Milewska; UWM w Olsztynie



Postęp w hodowli trzody chlewnej w ostatnich latach jest bardzo duży. Dotyczy to zarówno cech rozpłodowych (płodność, plenność), jak i tucznych (przyrosty dobowe masy ciała, wykorzystanie paszy) oraz rzeźnych (mięsność). Jest to efekt pracy hodowlanej, która składa się z oceny świń pod względem cech ważnych z gospodarczego punktu widzenia (I etap), selekcji zwierząt wyróżniających się wynikami przeprowadzonej oceny (II etap) oraz doboru najlepszych rozpłodników do kojarzeń (III etap). Trzeba tu podkreślić, że nie można oczekiwać efektów w hodowli bez równocześnie stosowanego odpowiedniego żywienia i poprawy warunków utrzymania świń (dobrostan).

Źródła białka w żywieniu prosiąt

Anita Zaworska, Zuzanna Wiśniewska; Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Postęp genetyczny, jaki dokonał się w ostatnich latach w hodowli zwierząt gospodarskich spowodował znaczne zwiększenie ich potencjału produkcyjnego. Obecnie zwierzęta zdolne do wysokiej produkcyjności, są jednoczenie bardzo wymagające pod względem żywienia i warunków utrzymania. W celu maksymalnego wykorzystania potencjału genetycznego wymagają one szczególnego żywienia, polegającego na dokładnym pokryciu wysokiego zapotrzebowania na składniki pokarmowe, które powinno uwzględniać ich zawartość w poszczególnych komponentach paszowych oraz brać pod uwagę ochronę środowiska. 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.